top of page

Grunsfoort

TIPS !

Wil jij ook professioneel kunnen barbecueën en je gasten verrassen?
 

HOUD JE GRILL SCHOON ! 
Je eet er tenslotte van!   Dit is écht de belangrijkste tip in barbecue-land !

Gebruik géén chemische schoonmaakmiddelen of aluminiumfolie! Het menselijk lichaam kan een bepaalde hoeveelheid aluminium verdragen, maar wanneer het teveel is kan het gevaarlijk zijn en je wilt niet dat er hele kleine stukjes in of op je eten komt, toch? Is volgens ons ook niet écht lekker.

Maak het rooster vóór en na het barbecueën schoon met een borstel van fijn staal- of koperdraad. Wat ook goed werkt op een RVS-rooster, is een koper- of messingborstel op je draadloze boormachine, in een mum van tijd is je barbecue weer blinkend schoon, wel even navegen met een keukenpapiertje.
Een gietijzeren rooster gewoon even schoonbranden en borstelen, daarna weer invetten met arachide- of olijfolie. 

Ná het barbecueën het rvs-rooster schoonmaken met een halve citroen, vervolgens ga je er met een koperborstel over.

 

HOUTSKOOL OF BRIKETTEN?
Houtskool is eigenlijk een verzameling van allemaal verbrande stukken hout. Door ze opnieuw aan te steken, worden ze warm, waardoor je er vlees en vis op kunt bereiden. Door de warmte die houtskool afgeeft is dit materiaal vooral geschikt voor dunne en kleine stukken vlees. Briketten bestaan uit geperste houtskool of geperst zaagsel met papier óf, en dat heeft onze voorkeur; geperste kokosschillen.

Briketten vatten iets minder makkelijk vlam in vergelijking met houtskool. Het aansteken kan dus voor wat problemen zorgen bij een beginnend barbecueër. Het voordeel van briketten is echter wel dat ze hun warmte lang behouden en deze vrij constant afgeven. Als je grote stukken vlees met een lange garingstijd wilt bereiden, zijn briketten dus de juiste keuze.

 

AANSTEKEN VAN JE BARBECUE
Barbecueën is voor mannen niet alleen leuk omdat ze ongegeneerd veel vlees kunnen eten, maar ook omdat ze geoorloofd een vuurtje kunnen stoken. De barbecue moet immers aangestoken worden en dat is vaak een klusje dat zij zich toe eigenen.

Als jij aan deze klus begint, is het belangrijk om dit gecontroleerd te doen. Je kunt dus beter geen spiritus of alcohol gebruiken als brandstof. Steek je dit aan, dan kunnen er grote steekvlammen ontstaan. Geloof me: dat wil je écht niet!

Een betere oplossing is om gebruik te maken van aanmaakkrullen. Leg ze gewoon tussen de briketten en binnen 30 minuten is je barbecue klaar om te gebruiken.

 

GEBRUIK ALTIJD ZONES VOOR JE KOLEN BIJ EEN BARBECUE
De grootste fout die je kunt maken bij een barbecue is je kolen gelijk te verdelen over de grill. Mooi gedacht, maar waar laat je een stukje vlees dat nog niet gaar is, maar te snel verkleurt? Of low-en-slow-cooking wat niet direct boven de kolen kan?

Door met warmere en koudere zones te werken, kun je vlees langzaam garen en daarna afgrillen -en/of dichtschroeien- boven de kolen.

Leg aan één kant de kolen neer en op de andere helft van je bbq zet je een aluminium bakje met "kokend" water (eventueel met kruiden of een teen knoflook er in). 

HOUD HET DEKSEL DICHT
Het deksel, of de kap, is er niet voor niets. Zorg dat je het deksel tijdens het barbecueën of grillen, dicht houdt. Zo creëer je een soort oven en blijft de temperatuur constant. Het voorkomt bovendien 'vlammen' tijdens het barbecueën. Een goeie kern-thermometer is belangrijk.

"Looking is not cooking" !!

ZORG VOOR VOLDOENDE HITTE:
Heb je steak en burgers klaarliggen voor op de barbecue? Zorg dan dat een deel van de grill loeiheet is. Het vlees moet namelijk bakken en niet koken. Een steak hoeft niet door en door te garen en zal dus niet snel verbranden. Burgers ook niet want die bevatten genoeg vet om het wel even uit te houden.

HOUD JE GRILL VETTIG.
Gebruik een prop keukenpapier en dip die in plantaardige olie (olijfolie is goed). Vervolgens smeer je het rooster in met de olie en leg je het vlees erop. Dit voorkomt aanbakken. Gebruik niet te veel olie want de lekkende olie kan weer gaan vlammen.

Of doe zoals wij doen bij rvs-roosters: prik een halve ui op een vork, dip 'm in olie en bestrijk je rooster er mee. 

 

GEBRUIK GEEN ZOUT (behalve bij osmose) !
Zout is een smaakmaker en wordt vaak vóór het bakken over vlees gestrooid. Als je gaat barbecueën is dit echter geen slim idee. Het zout zorgt ervoor dat je vlees minder mooi en minder snel bruin wordt. Dit komt door de werking van zout en vuur. Zout onttrekt vocht uit vlees. In plaats van dat het vocht in het stuk vlees blijft zitten, gaat het op de oppervlakte liggen en voorkomt het dat je vlees bruin wordt. Wil je toch dat je vlees wat zouter wordt? Strooi dan na het garen nog wat zout of een beetje soja-saus over het vlees.

Zout zorgt er voor dat er osmose optreedt, dat wil zeggen: het vocht wordt uit het vlees onttrokken en verzacht de smaak van het zout. Door het vocht wat uit je vlees is gekomen blijft de rode kleur. Door dat vocht zal je eigen rub (denk aan paprikapoeder, cayenne peper etc.), goed hechten aan je vlees. Doordat de natuur altijd op zoek is naar balans, zal door de kruiding het vocht weer in het vlees trekken waarbij het de smaken (zout + rub) mee naar binnen neemt. Het proberen waard dus.

 

GEEF JE STUKJE VLEES EEN BIER- of COLA-COATING
Open een flesje bier (of cola) en laat steeds een klein stroompje bier op het vlees komen. Dit zorgt voor extra smaak en het vlees droogt niet uit. Donker bier geeft een iets zoetige smaak aan je vlees, uitstekend bij lamsvlees.

KOLEN-, GAS- OF EEN ELEKTRISCHE BARBECUE
Vanzelfsprekend zijn de echte barbecue-liefhebbers een voorstander van een kolenbarbecue. De rooksmaak trekt heerlijk in het vlees en zorgt voor die unieke barbecue-smaakbeleving. Uiteraard is het een persoonlijke smaak voor welke manier je kiest; kolen, gas of elektrisch, die keuze is aan jou.  

Liefhebbers houden het dus voor het ‘echte’ barbecueën op houtskool. Dit is dan ook de meest traditionele manier en de pret begint vaak al bij het aansteken van de barbecue.
De welbekende smaak van houtskool heb je ook niet bij een elektrische of bijvoorbeeld een gas barbecue. 

De gasbarbecue is snel op temperatuur en vrijwel overal te gebruiken. "Roken" op een gasbarbecue is amper mogelijk.

Een elektrische barbecue is overal mee naartoe te nemen en ook snel op temperatuur. Ook hier is 'roken' niet mogelijk.

De belangrijkste tip : NEEM DE TIJD !

Barbecueën vraagt tijd. Eventjes snel barbecueën zit er gewoon niet in of je moet even snel een sate-spiesje of hamburgertje grillen... oké. Neem rustig de tijd en laat de barbecue (en niet alleen de kolen) goed op temperatuur komen, het duurt een tijdje voordat de binnenkant door en door heet is.
Ontspan tijdens het grillen en geniet van je heerlijke gerechten. 

 

LANGZAAM GAREN
Vlees dat van de barbecue komt, moet helemaal gaar zijn. Zeker als je het over kip hebt, kun je het je niet veroorloven om rauw vlees te serveren. Om voor deze algehele garing te zorgen, is het belangrijk om het vlees langzaam te garen. Dit kun je onder andere doen door het vlees niet direct boven de kolen te leggen. Zet een aluminium bakje (gevuld met kokend water) onder je vlees om vervuiling van je Q te voorkomen.

DRY RUB RECEPT
De basis van een standaard dry rub is heel eenvoudig: bruine suiker (voor een mooie karamelisering aan de buitenkant van het vlees), (zee)zout, zwarte peper en paprikapoeder. That’s it. Inderdaad, heel simpel dus.  

Een gangbare verhouding is als volgt:
45 gram bruine suiker
45 gram (zee)zout
30 gram paprikapoeder
3 eetlepels (25-30 gram) zwarte peper.

Met alleen deze basis heb je dus circa 150 gram dry rub. Vermenigvuldig alles een x-aantal keer om een grotere voorraad aan te leggen. Goed afgesloten en op een donkere plaats kan je je zelfgemaakte dry rubs makkelijk een paar maanden goed houden.

Suggesties om een keertje uit te proberen: 

Picanha - Staartstuk, kun je heerlijk mals bereiden op de barbecue, zorg voor een kern-thermometer, je moet de temperatuur van je barbecue ook goed kunnen regelen (luchtroosters open/dicht, gas wat minder/meer of de thermostaat hoger/lager)

Procureur - perfect om low-en-slow te barbecueën (Crispy of heerlijk mals). Ook een perfect stukje vlees om mee te experimenteren.

Kip - het meest veelzijdige stukje vlees, ook voor je barbecue. (suggesties : bier-marinade, kruidenbedje, groentenbedje)

Spare-ribs - uiteraard de neutrale want de 'rub' maak je zelf (je kunt er zelfs cola voor gebruiken maar haal in ieder geval appelsap in huis).

Stoofpotje - zeker in de winter kan het een succes zijn, neem wél de tijd. Eventueel in een gietijzeren ketel.

Pizza - Zeker de moeite waard. Stook je barbecue flink op, maak van je Q een pizza-oven en leg de pizza op een pizzasteen (NIET boven het vuur) en genieten maar.

Toetjes - iets met fruit of een warme chocoladesaus.

bottom of page